Nappulakisat Lauantaina 20.5.2023 Kivistön Kenraalinpuistossa

Vuonna 2016 juhlittiin puolta vuosisataa

Vielä annetaan viimeiset rohkaisut ja ohjeet ennen lähtövuoroa..

Lähes kymmenentuhatta kertaa pikku hiihtäjä on noussut palkintokorokkeelle osallistuttuaan Vantaankosken lionsklubin järjestämiin Nappulakisoihin. Vuonna 2016 kisat järjestettiin jo 50. kerran.

 

Nappulakisat - Knattetävlingen pidettiin alun perin Martinlaaksossa, mutta vuonna 1976 siirryttiin Seutulan koululle, kun Martinkyläntien ja Sanomalan rakentamiset veivät hiihtomaastot. Perinteet ovat siis pitkät, ja nyt kisailijoilla on menossa jo kolmas sukupolvi.

 

Liikunnan lisäksi on paljon muutakin: puffetti, makkaroita, lättyjä, kirppis, arpajaiset... Tapahtumapuolella on paloauto, poneja, leijona...

 

Juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna oli myös suksinäyttely sekä suksen tervaamisnäytös.

 

Tapahtuman tuotto käytetään erityisesti alueen lapsiin ja nuoriin. Talven aikana on tuettu huostaanottokotia, mielenterveystyötä, on hankittu päiväkotien lapsille huomioliivejä, jaettu turvalliseen netinkäyttöön opastavaa vihkosta alueen kaikkiin kouluihin jne.

 

 

Nappulahiihdoista Seutulan kylätapahtumaksi

 

”Vantaan Lions Club yhdessä paikallisten urheiluseurojen Atlaksen, Vantaan Veikkojen ja Vantaan Viestin kanssa järjesti Myllymäen Kansalaiskoulun maastossa 21.2.-66 suuret nappulahiihdot Vantaan Seudun kaikille lapsille. Huonosta hiihtosäästä huolimatta kisat kokosivat yli 200 ”nappulaa”. Kisoja tultaneen pitämään ensi vuonnakin.”

 

Näin uutisoi Helsingin Pitäjänsanomat  Nappulakisoja vuonna 1966. Ja toden totta: uutisen lopussa esitetty arvio tulevaisuudesta on pitänyt paikkaansa. Kisat pidettiin seuraavana vuonna – aina tähän päivään asti.

 

Nappulakisat saattoivat urheiluseurat yhteistyöhön

 

Monellakaan klubin jäsenellä ei ollut kovin vahvoja kokemuksia hiihtokilpailujen järjestämisestä. Siksi pyydettiin avuksi paikkakunnalla toimivien urheiluseurojen edustajia. Nämä urheiluseurat kuuluivat neljään eri keskusjärjestöön, joilla oli erilainen poliittinen tausta, eikä niiden välillä ollut yhteistyötä. Nyt sellainen syntyi.

 

Klubin hallituksen pöytäkirjassa 20.1.1966 todettiinkin: ”Urheilu voitti politiikan”.

 

Mukaan tulivat Vantaan Veikot (TUL), Vantaan Viesti (SVUL), Seutulan Urheilijat (SVUL), Keimolan Kaiku (TUL), Koivupään Visa (TUK), Ylästön Ryhti (TUL) ja Atlas (SIF).

 

Pari seuraa hieman viivytti mukaantuloilmoitustaan, mutta klubihallitus päätti sakottaa molempia ”ilmoituksen laiminlyönnistä 5 mk:lla, jos heitä ”hävettää”, mutta 10 mk:lla, jos ei hävetä.”

 

Kisapalkinnot olivat aluksi lähinnä klubin kauppiasjäsenten lahjoituksia. Parhaat palkittiin suksilla, jotka oli lahjoittanut Järvisen suksitehdas Lahdesta. Koska tuolloin käytössä olivat vielä puusälesukset, klubi järjesti myös suksien tervausmahdollisuuden.

 

Kaksisataa hiihtäjää

 

Parin viime vuoden aikana lauha sää on pakottanut jättämään sukset kisapäivänä kotiin ja on juostu. Tänä vuonnakin jännitettiin, millainen sää 6.3.2016 olisi. Lämmintä ja tihkua luvattiin. Mutta niin vain kävi, että ladut saatiin pysymään hiihtokelpoisina, ja niinpä niitä kierteli tasan 200 pikku hiihtäjää. Toiset olivat tosissaan, jotkut ottivat kevyemmin ja joitakin vähän autettiinkin.

 

Viime vuosina paikalle on tullut myös monia hiljattain Vantaalle muuttaneita. Nappulakisan kaltainen kyläjuhla on heille oiva tapa kotiutua uuteen ympäristöön.

 

Teksti: Thorleif Johansson

Kuvat: Jukka Nurmivaara